Vi sørger for at du er så avslappet og komfortabel som mulig. Du vil også holdes godt informert om innholdet i behandlingen du får.
Dersom du har behov for øyeblikkelig tannpleie, trenger du ikke nøle med å kontakte oss. De fleste tannlegekontorer tilbyr fortsatt telefonvurderinger slik at vi kan vurdere skaden din imens du fortsatt er hjemme. Tannlegen vil deretter gi deg råd etter hvordan din konkrete situasjon er.
«Etter en konsultasjon med en tannlege vil legen vurdere hva som må gjøres, dersom pasienten har behov for øyeblikkelig tannpleie. Dette kan for eksempel være videre rådgivning eller utskriving av resept. Hos Complete Smiles vil vi sette opp en behandlingsplan for deg, eller henvise deg til en hasteavtale.»
Før du kontakter en tannlege er det viktig at du har en grunnleggende forståelse for når det er behov for en hasteavtale. Vi tviler ikke på at det er svært ubehagelig å knuse en del av tannen, men ved mindre skader (hvor bare fragmenter er borte) vil det ikke nødvendigvis være behov for en hasteavtale.
Tilfeller som krever umiddelbar tannlegehjelp, kan være:
Det vanligste problemet er tannverk. Her finnes det heldigvis alminnelige smertestillende medisiner som kan hjelpe med problemet.
«Reduser inntaket av syreholdig mat, spesielt søtsaker eller kullsyreholdig drikke – enda den er sukkerfri – ettersom dette kan forsterke smertene. Det er også viktig at ekstreme temperaturer unngås, herunder varme drikker og veldig kald mat.
Dersom du holder hodet høyt om natten kan dette også redusere smertene. Du kan også legge et kjølende element eller en pakke med frosne grønnsaker innpakket i et håndkle på kinnet, for å holde området kaldt og forhindre for stor spredning av en eventuell betennelse.
Har du problemer med å spise på grunn av økt sensitivitet i tennene? Da vil du dessverre bli nødt til å legge vekk sukkerholdige godsaker.
«Dersom du har svært sensitive tenner og opplever stort ubehag som følge av dette, anbefaler vi at du kutter ned på sukkeret i kostholdet ditt, samt alle typer mat som enten er veldig varm eller kald.
«Fortsett med å bruke tanntråd og puss tennene så grundig som du kan. Du kan også gni sensitiv tannkrem, som for eksempel Sensodyne eller Colgate, direkte på det vonde området og la det være der over natten.»
Alle vet hvor smertefull en visdomstann kan være, men heldigvis finnes det enkle tiltak du kan gjøre for å dempe smertene.
«Dersom du renser munnen din med varmt saltvann så ofte du kan, vil dette være en god måte å desinfisere området på. Bruk av munnskyllevann som fungerer godt mot tannkjøttsykdommer (og som du ikke er allergisk mot) kan også fungere godt. Hold området kjølig ved å bruke et nedkjølende element eller en pakke frosne grønnsaker i et håndkle, og fortsett med å rense tannen ofte. Dette bør gjøres selv om det er smertefullt.»
Dersom du opplever hevelse i ansiktet eller har problemer med å åpne munnen din, bør du snarest oppsøke en tannlege.
Det er ikke normalt å blø når man pusser tennene. Det er heler ikke normalt om du blør fra tannkjøttet på tilfeldige tidspunkter i løpet av dagen.
«Dette kan være et resultat av en tannkjøttsykdom, og tannkjøttet vil fortsette å blø helt til du forbedrer tannhygienen din.»
«Sørg for at du bruker tanntråd og pusser tennene to ganger daglig med fluortannkrem».
Opplever du stikkende smerter når du biter eller tygger. Dette kan være et tegn på tannråte, en løs fylling eller en sprekk i en tann.
«Dersom du opplever en stikkende smerte når du tygger, burde du unngå hard mat, som for eksempel nøtter eller søtsaker. Du bør også unngå mat som krever at du tygger mye, for eksempel en baguette eller kjøtt. Du bør også forsøke å tygge med den andre siden av munnen din, dersom dette er mulig.»
Dersom du har noen som helst form for hevelse i ansiktet ditt, bør du for sikkerhetsskyld kontakte en tannlege.
Du kan også bruke et kjølende element eller en pakke med frosne grønnsaker i et håndkle for å få hevelsen ned. Alternativt kan du forsøke å skylle munnen med varmt saltvann flere ganger, og observere om hevelsen går ned,»
Dersom synet eller pusten din påvirkes, eller om hevelsen hindrer deg fra å svelge, bør du kontakte legevakt.
De aller fleste får munnsår innimellom, men de bør forsvinne innen 10 dager.
«For å dempe smertene kan du benytte en salve mot munnsår. Dette kan kjøpes på apoteket. Det er også effektivt å rengjøre området med saltvann.»
Dersom det ikke har forsvunnet innen 2 uker, bør du oppsøke tannlege.
Det er naturlig at du blør fra munnen etter at du har mistet en tann. men dersom blødningen pågår over lengre tid kan det være et tegn på at noe er galt.
Skyll munnen din med varmt vann, dette vil i mange tilfeller gjøre at såret leges raskere og at blødningen stopper. Du kan også ta letter smertestillende ved behov.
Dersom hulrommet etter tannen blør fritt, kan du forsøke å dekke det til med et kompresjonsbind og holde det på plass med et bitt. Hold det slik i 20 minutter. Dersom blødningen vedvarer etter dette, bør du kontakte en tannlege så snart som mulig.
For kjeveortopediske problemer gjelder stort sett det samme som før – unngå sukkerholdig mat og hard, klissete mat. Du bør også pusse tenne ofte.
Dersom tråder fra reguleringen stikker i tannkjøttet ditt, er det viktig at du kontakter kjeveortopeden din.
Dersom brakettene blir ødelagt, eller om du mister en retainer, bør du kontakte din lokale tannklinikk umiddelbart. Dersom den festede retaineren løsner helt, må du huske å bruke den uttakbare retaineren om natten.
Forebygging er den beste måten å unngå behov for umiddelbar tannpleie. Dersom du passer godt på tennene dine vil det holde dem sunne og sterke. Voksne og barn bør pusse tenner to ganger om dagen med fluorpasta, i minimum 2 minutter.
Han anbefaler også bruk av elektrisk tannbørste, ettersom de er mer effektive og når områder alminnelige tannbørster ikke klarer å komme til på. Slike tannbørster er også snillere mot tenner og tannkjøtt dersom de brukes riktig.
Vellykket hastebehandling krever erfaring og ekspertise.